En bra kikare kan vara till stor hjälp i samband med utflykter. Det gör det möjligt att observera vilda djur som om du var på nära håll, precis som det gör det mycket lättare att identifiera fåglar.

Men om du vill njuta fullt ut av kikaren finns det vissa krav som bör uppfyllas. Du bör välja kikare som uppfyller dina behov, både när det gäller mekanisk och optisk kvalitet.

Dessutom måste förstoringen passa det motiv du observerar mest. Det kan också spela roll om kikaren är lätt eller tung – eller om det är ett barn eller en vuxen som främst ska titta i den.

De flesta kikare har vanligtvis olika nummer tryckta på "huset". Innebörden av dessa siffror förklaras nedan.

Vad är kikare?

Kikare är ett optiskt instrument som är utformat för att förstora och förbättra bilder av avlägsna föremål. Den består av två teleskop som är fästa sida vid sida och som möjliggör stereoskopiskt seende.

Kikare används ofta för att observera fåglar och vilda djur, men också för andra aktiviteter. En bra kikare kan göra det möjligt att se detaljer som annars inte skulle vara synliga för blotta ögat.

Förstoring och linsdiameter

Förstoring och linsdiameter är två viktiga specifikationer när du väljer kikare. Förstoring avser hur många gånger en bild kommer att förstoras genom kikare.

Till exempel kommer kikare med en förstoring på 8x att göra bilden 8 gånger större än vad som kan ses med blotta ögat.

Linsdiametern är måttet på storleken på linsen på framsidan av kikaren, och den mäts i millimeter. Ju större linsdiameter, desto mer ljus kommer kikaren att samla in, vilket resulterar i en ljusare och mer detaljerad bild.

Exempel: Kikaren säger: 8x40. Siffran 8 anger förstoringsgraden och siffran 40 anger linsdiametern mätt i mm. Linsen är den lins som är vänd mot objektet som undersöks.

Båda specifikationerna är viktiga att tänka på när du väljer kikare, eftersom de kan ha stor inverkan på bildkvalitet och användbarhet.

Synfält

Synfältet i kikare avser den del av synfältet som kan ses när man tittar genom kikaren. Det anges vanligtvis i grader eller meter på ett avstånd av 1000 meter och beror på kikarens förstoring och optik.

Ett större synfält gör att du kan se mer av det område du observerar, och du kommer att ha lättare att följa rörelser och hitta djur eller andra föremål. Ett mindre synfält kan vara mer lämpligt för observationer av mindre objekt som kräver en större förstoring.

Exempel: Kikaren säger 123 m eller 8,2°. Om synfältet beskrivs i meter anger siffran bildens bredd på 1000 m. Om siffran anges i grader anger den synfältets sektion av horisontens 360°. På 1000 m motsvarar 1° 17,5 meter, varför kikare med en effekt på 8,2° på ett avstånd av 1000 m har ett synfält på 143,5 m.

Det är viktigt att tänka på synfältet när du väljer kikare, eftersom det kan påverka hur lätt det är att observera och följa föremål.

Prismor

Prismor är en viktig del av kikarens optik. De används för att reflektera ljuset och justera bilden så att den kan observeras genom kikaren.

Många kikare är nu utrustade med prismor av typen BaK-4. Dessa prismor kännetecknas av att de har en högre (35-40%) ljusgenomsläpplighet, vilket ger en extra hög ljusstyrka. Detta är en stor fördel i svagt ljus.

När du köper kikare är det viktigt att tänka på vilken typ av prismor den har, eftersom det kan påverka bildens optiska kvalitet, såväl som priset på kikaren.

Utgångseleven

Utgångspupillen är en viktig teknisk specifikation i kikare och hänvisar till storleken på den lysande cirkeln i mitten av ögonmusslan. Detta är den punkt där ljus passerar genom kikarens optik och ut till användarens ögon.

Storleken på utgångspupillen beräknas genom att dividera linsdiametern med kikarens förstoring. Till exempel kommer kikare med en linsdiameter på 30 mm och en förstoring på 8x att ha en utgångspupilldiameter på 3,75 mm.

Utgångspupupillen är viktig att tänka på eftersom den måste vara tillräckligt stor för att användaren ska kunna se hela bilden i kikaren, även när kikaren skakas lätt.

Om utgångspupupillen är för liten kan det vara svårt att hitta bilden i kikaren, särskilt i svagt ljus. För de flesta vuxna är det lämpligt med en utgångspupill på minst 2-3 mm, medan det för barn eller personer med små pupiller räcker med en mindre utgångspupill.

Utgångseleven beräknas utifrån följande formel:

Utgångspupill (i mm) = linsdiameter (i mm) / Förstoring.

Exempel: För en 8x40 kikare är utgångspupupillen 40 mm/8 = 5 mm.

Relativ ljusstyrka

Relativ ljusstyrka är en teknisk specifikation som anger hur ljusstark en lins i kikaren är.

Relativ ljusstyrka är viktig att ta hänsyn till, eftersom den påverkar hur bra kikaren presterar i svagt ljus, till exempel tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

Kikare med hög relativ ljusstyrka ger en ljusare och mer detaljerad bild under dessa ljusförhållanden, medan kikare med lägre relativ ljusstyrka ger en mörkare och mindre detaljerad bild.

Relativ ljusstyrka beräknas enligt följande formel:
Verklig ljusstyrka = (linsdiameter (i mm) / förstoring)2

Exempel: För en 8x40 kikare är den relativa ljusstyrkan (40/8)2 = 25

I allmänhet rekommenderas att välja kikare med en relativ ljusstyrka på minst 15 för att få en bra bild i svagt ljus. En hög relativ ljusstyrka kommer dock också att resultera i större och tyngre kikare, och det är därför viktigt att fundera på vad som bäst passar ens behov och syften.

Beläggning

Beläggning avser den process där ett eller flera skyddande lager appliceras på linsen eller prismat på kikaren för att förbättra bildkvaliteten.

Beläggningen kan vara enkel, där bara ett enda lager appliceras på linsen eller prismat, eller så kan den vara flerbelagd, där flera lager av skyddande material appliceras för att minska reflektioner, förbättra kontrasten och ge en mer detaljerad och tydlig bildkvalitet.

En annan typ av beläggning, som också är vanlig, är fasbeläggning. Fasbeläggning är en speciell typ av beläggning som appliceras på prismorna som är inbyggda i kikaren för att korrigera bilden. Det hjälper till att eliminera färgaberrationer och ökar kontrasten.

Alla våra kikare är belagda, vilket innebär att linsens och prismatas med en antireflexbeläggning, vilket har stor inverkan på kikarens prestanda.

Beläggning är en viktig faktor att tänka på när du väljer kikare, eftersom det kan påverka bildkvaliteten avsevärt. Ju fler skyddande lager, desto bättre blir bildkvaliteten. Men en högre grad av beläggning kommer också att påverka priset på kikaren.