Det finns flera olika typer av preventivmedel. Kondomer, p-piller, minipiller och spiraler.
P-piller och minipiller används idag av många unga kvinnor och det är faktiskt många kvinnor som börjar använda denna form av hormonpreventivmedel mycket tidigt.
P-piller innehåller alla kvinnliga könshormoner. De flesta innehåller både östrogener och progesteron, som förhindrar att kvinnans naturliga hormonnivåer skiftar som de ska för att äggmognad och ägglossning ska kunna ske korrekt.
Vissa p-piller påverkar också slemmet i livmodern, vilket gör det tjockt och omöjligt för spermierna att ta sig igenom. Båda förhindrar graviditet.
P-piller bör tas dagligen och några vid samma tid varje dag. P-piller måste skrivas ut av läkaren och det krävs en undersökning av läkaren innan du kan få dem.
Om du är 15 år eller äldre behöver du inte en förälders godkännande för att få p-piller utskrivna. Effektiviteten mot graviditet är cirka 98%.
P-piller rekommenderas inte för flickor under 15 år, eftersom det kan finnas biverkningar som tillväxthämning och andra faktorer.
Under de senaste åren har spiraler blivit populära bland danska kvinnor – inte minst unga kvinnor. Det som är bra med spiralen är att när den väl är insatt i livmodern behöver du inte tänka på preventivmedel innan den behöver bytas ut efter några år.
Det finns i allmänhet två typer; de utan hormoner och de med hormoner. Spiraler utan hormoner påverkar mikromiljön i livmodern genom att frigöra kopparjoner som är giftiga för cellerna. Hormonspiraler innehåller hormonet gestagen som gör slemmet i livmodern så segt och tjockt att spermierna fastnar i det och inte kan ta sig till ägget.
Spiralen är 98-99% säker mot graviditet. En kopparspiral varar i 5-8 år, medan en hormonspiral varar i 3-6 år. Spiralen måste sättas upp av en läkare eller en gynekolog och en bäckenundersökning krävs i allmänhet innan detta kan ske. Spiralen ska tas ut igen när den har slutat verka, du behöver en ny eller om du vill bli gravid.
Både hormonspiraler och p-piller innehåller hormoner som kan öka kvinnors risk för blodproppar och blödningar.