Sexuellt överförbara sjukdomar

Danska ungdomar är dåliga på att skydda sig när det gäller sexuellt överförbara sjukdomar. Antalet unga mellan 15 och 29 år som får klamydia ökar, medan antalet som använder kondom minskar.

Sexuellt överförbara sjukdomar

Vad orsakar könssjukdomar?

Könssjukdomar kan orsakas av infektioner med både virus och bakterier. De flesta sexuellt överförbara sjukdomar orsakar symtom på själva slemhinnorna eftersom cellerna som utgör slemhinnorna antingen äts av bakterier eller förstörs av viruspartiklar. Det finns dock flera av de sexuellt överförbara sjukdomarna som kan sprida sig från infektionsstället till livmodern, äggledarna och äggstockarna eller till sädesröret och bitestiklarna, och orsaka omfattande infektioner och sterilitet. Det finns till och med sexuellt överförbara sjukdomar som kan sprida sig till andra delar av kroppen, t.ex. blodet, ryggmärgen och hjärnan. Den sexuellt överförbara sjukdomen gonorré kan orsaka blodförgiftning, medan syfilis kan orsaka kronisk inflammation i hjärnan med svårigheter att röra sig, förlamning och demens och till och med dödsfall som följd.

Ladda ner katalogen "Sexologi"

Läs mer om sexuellt överförbara sjukdomar i katalogen, få också en översikt över symtomen på klamydia hos män och kvinnor.

Vår katalog täcker ämnena: kön, könsidentitet och könsroller, äggstockar, testiklar, sexlust, förälskelse och kärlek, könssjukdomar, alkohol och sex.

 

Broschyr om sexologi

Typer av sjukdomar

Vilken könsöverförbar sjukdom är vanligast bland unga i Sverige?

Klamydia är den sexuellt överförbara sjukdom som är vanligast bland unga mellan 15-29 år och den ökar. Symtomen på klamydia är infektion i urinröret, livmoderhalsen eller ändtarmen. Infektionen kan orsaka flytningar från urinröret eller slidan, eller sveda vid urinering. Det största problemet med klamydiainfektioner är dock att de förekommer många gånger
utan symtom. Du märker inte att du är smittad och får därför ingen behandling.

En obehandlad klamydiainfektion kan sprida sig upp genom könsorganen och nå viktiga delar som livmodern och äggledarna hos kvinnor, samt urinröret, sädesledare och bitestiklar hos män.

Den mest kända av de sexuellt överförbara sjukdomar som ger symtom på andra ställen än på slemhinnorna är troligen HIV/AIDS. Det är en virusinfektion som smittar genom blod, sexuell kontakt och från mor till barn under förlossning och amning. Hiv-viruspartiklar angriper de immunceller som ska bekämpa infektioner – de så kallade CD4-positiva T-hjälparcellerna, och därför kommer hiv vid utbrott – så kallad aids – att orsaka många olika symtom, beroende på vilken infektion hiv-viruspartiklarna hindrar immunsystemets celler från att slåss.

Sexuell spridning av sjukdomar - motion

Ronaldo är en riktig spelare. Men Ronaldo är också en farlig gentleman eftersom han ibland glömmer att använda kondom...

Är det verkligen sant att en kondom kan förhindra att du smittas av en könssjukdom?

I den här övningen undersöks sambandet mellan användning av kondom och spridning av en sexuellt överförbar sjukdom. Du får reda på om någon av partnerna är smittad med en könssjukdom och om användningen av kondom kan förhindra smittspridning.

Prövningen kan också vara ett bra underlag för diskussion om användning av preventivmedel och ansvar.

Preventivmedel för flickor 

Det finns flera olika typer av preventivmedel. Kondomer, p-piller, minipiller och spiraler.

P-piller och minipiller används idag av många unga kvinnor och det är faktiskt många kvinnor som börjar använda denna form av hormonpreventivmedel mycket tidigt.

P-piller innehåller alla kvinnliga könshormoner. De flesta innehåller både östrogener och progesteron, som förhindrar att kvinnans naturliga hormonnivåer skiftar som de ska för att äggmognad och ägglossning ska kunna ske korrekt.
Vissa p-piller påverkar också slemmet i livmodern, vilket gör det tjockt och omöjligt för spermierna att ta sig igenom. Båda förhindrar graviditet.

P-piller bör tas dagligen och några vid samma tid varje dag. P-piller måste skrivas ut av läkaren och det krävs en undersökning av läkaren innan du kan få dem.
Om du är 15 år eller äldre behöver du inte en förälders godkännande för att få p-piller utskrivna. Effektiviteten mot graviditet är cirka 98%.
P-piller rekommenderas inte för flickor under 15 år, eftersom det kan finnas biverkningar som tillväxthämning och andra faktorer.

Under de senaste åren har spiraler blivit populära bland danska kvinnor – inte minst unga kvinnor. Det som är bra med spiralen är att när den väl är insatt i livmodern behöver du inte tänka på preventivmedel innan den behöver bytas ut efter några år.
Det finns i allmänhet två typer; de utan hormoner och de med hormoner. Spiraler utan hormoner påverkar mikromiljön i livmodern genom att frigöra kopparjoner som är giftiga för cellerna. Hormonspiraler innehåller hormonet gestagen som gör slemmet i livmodern så segt och tjockt att spermierna fastnar i det och inte kan ta sig till ägget.
Spiralen är 98-99% säker mot graviditet. En kopparspiral varar i 5-8 år, medan en hormonspiral varar i 3-6 år. Spiralen måste sättas upp av en läkare eller en gynekolog och en bäckenundersökning krävs i allmänhet innan detta kan ske. Spiralen ska tas ut igen när den har slutat verka, du behöver en ny eller om du vill bli gravid.

Både hormonspiraler och p-piller innehåller hormoner som kan öka kvinnors risk för blodproppar och blödningar.

Preventivmedel

Preventivmedel för pojkar

Det enklaste preventivmedlet, och det enda som kan användas av män och samtidigt skyddar mot både graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar, är kondomen.
Kondomer finns i flera olika typer och storlekar, så det är en bra idé att kontrollera i förväg vilken storlek du ska använda. Kondomen får inte sitta för hårt eller för löst. Kondomen måste fästas på en erigerad penis och innan det dyker upp några vätskor som hindrar den från att fästa ordentligt på penisens yta.
Det är alltid en bra idé att som ung man bara ha övat på att sätta på kondomen innan du faktiskt använder den. Det är också viktigt att tänka på att en kondom kan bli för gammal och då riskerar du att den inte längre sitter tätt och därmed inte skyddar mot vare sig graviditet eller könssjukdomar.

Användningen av kondom bland ungdomar i Danmark minskar. Det finns förmodligen flera orsaker till detta.
Hiv är inte längre den dödsdom som sjukdomen var på 80- och 90-talen då kondomen blev ett måste, och då finns det en del belägg för att det har uppstått myter bland unga män om att sex inte är bra med kondom, och eftersom många unga kvinnor redan använder andra preventivmedel blir det ofta deras ansvar att skydda sig.

Även om kondomen är det minst säkra preventivmedlet är det det enda som skyddar mot könssjukdomar. Och du bör alltid komma ihåg att du inte nödvändigtvis kan säga om en partner har en könssjukdom. Det är inte ens säkert att de ens vet det själva.

Preventivmedel

Hur behandlar man klamydia?

Klamydia är lätt att behandla. Det händer med antibiotika och det gör inte ont. Du kan gå till läkaren och bli undersökt, eller eventuellt ta ett självtest på apoteket. Det läkaren testar är slem från slemhinnorna i slidan, urinröret och eventuellt ändtarmsöppningen. Läkaren kan också välja att undersöka ett urinprov. 

Om testet är positivt, det vill säga visar att du är smittad med klamydia – måste du behandlas med antibiotika. Behandling
 Skadan som klamydiainfektionen har orsakat på inre könsorgan som bitestiklarna eller äggledarna är vanligtvis permanent, dvs. du kan ha nedsatt fertilitet eller blivit oförmögen att få barn på grund av infektionen7.

Tips 13 rätt om sex och könssjukdomar

Testa dina kunskaper i broschyren där du hittar 13 frågor om sex och könssjukdomar. Här hittar du också svaren på frågorna. 

Tips 13 rätt om sex och könssjukdomar