Värt att veta om agar

Agar av olika slag används för detektion av bakterier och svampar och är en enkel metod att använda i samband med livsmedels- och hygienkontroll.
Testmetoden är mycket enkel och lämpar sig väl för t.ex. Natur- och teknikundervisning i de lägre årskurserna, men man kan också ha ett mer kvantitativt synsätt, och man kan t.ex. studera hur tillväxten av olika kulturer kan hämmas genom att anpassa fysiska eller kemiska förhållanden eller med antibiotika.
Beroende på det tillsatta näringssubstratet är agarn mer eller mindre specifikt beroende på svampar eller bakterier eller undergrupper av dessa.
Hos oss hittar du följande typer av agar:
- Kött Peptonagar (bakterier)
- Malt extratagar (champinjoner)
- BTB Laktosagar (Koliforma Ugnsbakade.)
- Uricult (Coliforme bakad.)
- PCA-agar (platta-agarn för kvantitativ bakteriell analys)
Inom parentes anges om agartypen är specifik eller om den i första hand är till för att upptäcka svampar eller skalbaggar.
Observera att vi även säljer agar i pulverform, som uteslutande är ett förtjockningsmedel, och därmed kräver tillsats av näringssubstrat innan det kan användas för bakterie- eller svampdetektering.
Hur man använder de olika typerna av agar
De olika typerna av agar kan ofta vara i både pulverform, i flaskor eller som färdiga korvar/frallor.
Viktigt: All agar måste förstöras efter användning genom att t.ex. bränna eller hälla klor.
Agar, som färdiga korvar/frallor
Rullarna är de enklaste att använda, eftersom du bara öppnar påsen med den sterilt förpackade korven och sedan skär av skivorna. Tänk på att använda en steril kniv som du steriliserar i gaslåga eller med alkohol, men var försiktig så att kniven inte är för varm när du skär. Lägg sedan agarn i sterila petriskålar (t.ex. art.nr 016610).
Korvskivorna inokuleras sedan med provet (alternativt kan du trycka agarskivan mot den yta du vill testa för en kvalitativ bedömning av föroreningsgraden).
Av agarrullarna kommer det att finnas mellan 15-25 prover beroende på hur tjocka skivorna skärs.
Agar i en flaska
Agarn kan ofta även levereras på flaska. Flaskan måste sedan placeras i ett vattenbad med kokande vatten för att smälta den så att den kan hällas i petriskålar. Räkna med att flaskan står upp till en halvtimme i ett vattenbad innan agarn har smält.
Tips: När du häller den flytande agarn från flaskan i vattenbadet på petriskålarna bör du lämna locket på petriskålarna halvvägs över skålen för att minimera risken för luftburen kontaminering och undvika kondens i skålen.
Här hittar du en detaljerad guide till gjutagar- dansk version
Agar i pulverform
Slutligen levererar vi även agar i pulverform, där du bara tillsätter vatten och värmer blandningen innan du häller den i petriskålar för kylning.
Det exakta receptet står på utsidan av påsen.
Här hittar du en detaljerad guide till gjutagar- dansk version
Förvaring av agar
Före användning ska agar förvaras i kylskåp och mörkt.
De ympade petriskålarna ska vara varma, mörka och fuktiga för att säkerställa optimal tillväxt. Helst används ett värmeskåp (t.ex. artikel nr 067055), men detta är inte nödvändigt (en leverpastej i ett kylskåp kan också hysa svampkolonier).