Sexualundervisning

Sexologi är den vetenskapliga studien av kön och sexualitet, och det är mer än någonsin ett "hett" ämne. I grundskolan ges sexualundervisning – där du bland annat får lära dig om kondomanvändning, mens och sexuellt överförbara sjukdomar. I gymnasiet byggs denna kunskap på med nya ämnen som könsorganens uppbyggnad och funktion samt könshormoner och deras effekt på kroppen.

Här får du en mycket omfattande broschyr på hela 80 sidor med relevanta ämnen och experiment redo att ta med dig i klassen. Nedan kan du läsa extramaterial samt utdrag ur några utvalda ämnen.

Sexualundervisning

Ladda ner katalogen "Sexologi"

Vår katalog täcker ämnena: kön, könsidentitet och könsroller, äggstockar, testiklar, sexlust, förälskelse och kärlek, könssjukdomar, alkohol och sex.

Hela 80 sidor fullspäckade med kunskap, utvalda produkter och spännande experiment.

Ladda ner katalogen här, skriv ut den och ta med den till lektionerna! 

Broschyr om sexologi

Anatomi

Anatomi är studiet av hur något är strukturerat, medan fysiologi är studiet av hur något fungerar. Sexualundervisningen i både grundskolan och gymnasiet innehåller både och, och generellt måste man säga att det är lättare att förstå hur något fungerar när man också vet hur det är uppbyggt. Läs mer om den kvinnliga och manliga anatomin och om könsorganen hos de två könen.

Sex - Anatomi

Pubertet

Puberteten kommer från det latinska ordet pubertas, som betyder könsmognad. När man är könsmogen innebär det att en flicka/kvinna mognar och släpper ägg och därmed kan bli gravid, medan det för en pojke/man innebär att han kan bilda spermier och bli far till ett barn. De flesta kommer in i puberteten någon gång mellan 12-15 års ålder.

Pubertet

Sexuellt överförbara sjukdomar

En sexuellt överförbar sjukdom – eller en sexuellt överförbar sjukdom – är en sjukdom som smittar vid samlag, oralsex eller analsex. Danska ungdomar är dåliga på att skydda sig när det gäller sexuellt överförbara sjukdomar. Antalet unga mellan 15 och 29 år som får klamydia ökar, medan antalet som använder kondom minskar.

Sexuellt överförbara sjukdomar

Bedrägerier och fakta

Vad är menstruation? Var är klitoris? Hur länge har du mens?

Bedrägerier och fakta

Könsorgan och kroppens anatomi

Anatomi är studiet av hur något är strukturerat, medan fysiologi är studiet av hur något fungerar. Sexualundervisningen i både grundskolan och gymnasiet innehåller både och, och generellt måste man säga att det är lättare att förstå hur något fungerar när man också vet hur det är uppbyggt.

Hur utvecklas kroppen?

Redan i vecka 6-7 börjar en del av fostrets njurvävnad omvandlas till könskörtlarna – det vill säga äggstockar och testiklar. Denna utveckling närmar sig sitt slut under veckorna 10-12. De yttre könsorganen som slida, klitoris och blygdläppar, penis och pung är inte färdiga förrän fostret är cirka 3-4 månader gammalt. Redan i vecka 6-7 kan man se på fostrets hjärna vilket biologiskt kön det har. 

Kvinnliga könsorgan

Primära könskarakteristika för kvinnor:

Klitoris, blygdläppar, slida, livmoder, äggstockar, äggledare, tratt och äggledare.

Primära könskarakteristika hos män:

Penis, testiklar, bitestiklar, pung, sädeskörtlar och sädesledare.

När ungdomar kommer in i puberteten vid 9-13 års ålder sker vissa förändringar i de primära könsegenskaperna. Bland annat blir vissa delar större och könskörtlarna, det vill säga äggstockar och testiklar, börjar producera mer könshormoner och mogna ägg och bilda spermier. 

Det uppskattas att puberteten varar tills en person är 18 – 20 år gammal. Det varierar från person till person och beror också på när puberteten började hos individen. 

Mannens könsorgan

Sex betyder mycket för oss människor

Varför fokuserar vi människor så mycket på sex?

När det kommer till sexlust, förälskelse och förälskelse så är det våra hjärnor och deras hormoner som avgör. Faktum är att vår hjärna använder hormoner för att belöna det beteende som hjärnan är genetiskt inriktad på att tro är fördelaktigt för överlevnad och reproduktion. Strävan efter överlevnad och överföringen av DNA till en avkomma är avgörande komponenter i evolutionen. Sexlust, förälskelse och förälskelse är alltså något som vår hjärna använder för att lura oss att ha sex och skaffa avkomma.

Puberteten ger sexlust

Det är under puberteten som sexlusten uppstår hos både kvinnor och män. Det finns inget som tyder på att kvinnors sexlust är lägre än mäns, de kan bara tycka att det är lite lättare att dölja det.

Vissa studier tyder på att de två biologiska könen inte nödvändigtvis tänder på samma sak.

Idag spelar porr en viktig roll för när och vilken typ av samlag unga människor i Danmark blir bekanta med. Det uppskattas att 99 % av pojkarna och 86 % av flickorna i åldern 12-20 år har sett pornografi.

Sex och hjärnan – hur påverkas den?

Det biologiska syftet med sexlust är lustigt nog inte omedelbar reproduktion, utan att testa partners för att hitta någon man vill vara med och skaffa barn med. Det hormon som ger sexlust hos både kvinnor och män är testosteron, men även östrogen spelar en roll. Mängden testosteron bestäms av mängden av det ursprungliga könshormonet lutropin (LH), som utsöndras av hypofysen på begäran av hypotalamus – båda hormonproducerande områden i mitten av hjärnan. Mängden lutropin och därmed mängden testosteron och sexlusten ökar på våren.

Hjärnan belönar sex och särskilt orgasm med utsöndringen av dopamin
och oxytocin.

Förälskelse sker när hjärnan har valt ut den person som den anser vara en potentiell medförälder. När personen väl har valts ut utsöndrar hjärnan olika hormoner som skapar förälskelsen. Hos nyförälskad ökar mängden noradrenalin. Det är ett stresshormon som bildas i binjuren och orsakar bland annat hjärtklappning och handsvett. Att bli kär involverar också hormonet dopamin.

Dopaminutsöndringen kan inte fortsätta hur länge som helst och därför avtar förälskelsen. Det beror inte minst på att hormonet serotonin senare i kärleken utsöndras från vissa nervceller i hjärnstammen. Serotonin minskar mängden dopamin, liksom sexlusten, men gör oss samtidigt glada, stabila, självsäkra och sociala.

Vilken inverkan har alkohol på sexlust och sex?

Alkohol i små mängder – ca 1 drink – stimulerar sexlusten och ökar faktiskt också förmågan att ha sex. Tyvärr varar alkoholens positiva effekt på sex inte särskilt länge, i den meningen att
Om du dricker mer alkohol börjar din sexförmåga att minska, även om din sexlust kan fortsätta att öka. Den ökande sexlusten tros vara kopplad till en ökning av testosteron i blodet och
frisättningen av dopamin i hjärnan.

Sex betyder mycket för oss människor

Sexuellt överförbara sjukdomar och samtycke till samlag

Första gången

Fakta:

    • Sedan 1950-talet har medelåldern för ungdomars sexuella debut varit cirka 16 år.
    • De flesta unga har sex för att de känner för det.

När?

Genomsnittsåldern för första samlag är cirka 16 år. Det viktigaste är att det sker när ni båda känner er redo och trygga.

Hur gör du? – Tips för positioner och säkerhet

Första gången kan vara både spännande och nervkittlande. Bra kommunikation med din partner om förväntningar och gränser kan göra upplevelsen bättre. Börja med enkla och bekväma ställningar som gör att ni båda känner er trygga och avslappnade. Kom också ihåg att det är helt normalt om saker och ting inte går som förväntat – första gången handlar mer om att lära sig och uppleva än om perfektion.

Ömsesidigt samtycke – det viktigaste vid första gången
Ömsesidigt samtycke innebär att båda parter tydligt och frivilligt säger ja till det som sker. Samtycke är en pågående process, och båda har rätt att ändra sig på vägen. Det skapar en trygg miljö där båda kan känna sig respekterade och hörda.

Sexuellt överförbara sjukdomar och preventivmedel

Danska ungdomar är dåliga på att skydda sig när det gäller
sexuellt överförbara sjukdomar. Antalet unga mellan 15 och 29 år som får klamydia ökar, medan antalet som använder kondom minskar.

Vad är en könssjukdom?

En könssjukdom – eller en sexuellt överförbar sjukdom – är en sjukdom som överförs genom samlag, oralsex eller analsex. Många könssjukdomar angriper slemhinnorna i de områden som kommer i kontakt med slemhinnorna hos en infekterad partner. Slemhinnorna är de fuktiga, mjuka ytor vi har i munnen, näsan, ögonen, slidan, urinröret, förhuden och ändtarmen. Dessa områden är särskilt känsliga för infektioner eftersom de inte skyddas av ett hudlager.

Vilken könssjukdom är vanligast bland unga i Danmark?
Klamydia är den sexuellt överförbara sjukdom som är vanligast bland unga mellan 15-29 år och den ökar.

Vilka typer av preventivmedel finns det?

Det finns flera olika typer av preventivmedel. Kondomer, p-piller, minipiller och spiraler. Det är preventivmedel som de flesta har hört talas om. Femidom – den kvinnliga kondomen, eller pessaret, är mindre känd. Det är sant för alla preventivmedel att de inte är 100% säkra mot graviditet, men de flesta har en graviditetsförebyggande effekt på 95-98%. Här är det kondomen som har lägst effektivitet, vilket i allmänhet beror på två saker: 1. Kondomen har blivit för gammal eftersom den har legat i ett mobilskal eller en påse och väntat på att sättas in. 2. Kondomen sätts inte på korrekt och vid rätt tidpunkt före utlösning.

Även om kondomen är det minst säkra preventivmedlet är det det enda som skyddar mot könssjukdomar. Och du bör alltid komma ihåg att du inte nödvändigtvis kan säga om en partner har en könssjukdom. Det är inte ens säkert att de ens vet det själva.

 

Ämnen för diskussion:

  • Är kvinnor och män lika ansvariga för användningen av preventivmedel vid samlag som vid annat samlag?
  • Är det okej att inte berätta för alla dina partners att du har en könssjukdom?
  • Vad är anledningen till att danska ungdomar väljer att inte använda kondom och vad kan man göra för att påminna dem om att använda den?

Experiment - Sexuell spridning av sjukdomar

Är det verkligen sant att en kondom kan förhindra att en man smittas av en könssjukdom?
I den här övningen undersöks sambandet mellan användning av kondom och spridning av en sexuellt överförbar sjukdom. Du får reda på om någon av partnerna är smittad med en könssjukdom och om användningen av kondom kan förhindra smittspridning.
Prövningen kan också vara ett bra underlag för diskussion om användning av preventivmedel och ansvar.

Sexuell spridning av sjukdomar

Frågor och svar: Vanliga frågor om sex och kroppen

Hur många kön finns det?

Människor är däggdjur och däggdjur har bara 2 genetiska kön – hona och hane.

När kan man se könet på ett foster?

Redan i vecka 12 av graviditeten kan könet ses, men skanningar görs inte förrän i vecka 14 för att se till att du inte misstar dig.

Var finns äggstockarna?

Äggstockarna sitter ca 10 cm ovanför könsöppningen med ca 10 cm avstånd från varandra – det finns en på varje sida.

Vad är menstruation?

Varje månad bygger livmodern upp en tjock slemhinna eftersom den "väntar" på en graviditet. Om graviditeten inte infinner sig måste slemhinnan kastas ut så att en ny kan byggas upp till den närmaste månaden. Mensen är den gamla slemhinnan som slängs bort.

Var är klitoris?

Den yttre delen av klitoris ses som en liten "boll" högst upp på de två yttre blygdläpparna ovanför urinmynningen. De inre delarna av klitoris sträcker sig från "bollen" ner på varje sida av könsöppningen.

När får du mens?

De flesta flickor får sin första mens mellan 9-12 års ålder.

När slutar dina bröst att växa?

Kvinnors bröst börjar utvecklas under puberteten – det vill säga vid 9-12 års ålder. Men bröst kan faktiskt växa och bli mindre under en kvinnas liv. Graviditet, amning, klimakteriet och övervikt är alla faktorer som kan ändra storleken på brösten.

Vad är att bli kär?

Förälskelse är en kemisk reaktion i hjärnan där bland annat hormonet dopamin utsöndras. Noradrenalin utsöndras också från binjurarna.

Vad är klitoris?

Klitoris är kvinnans njutningsorgan och kan ge kvinnor orgasm när de stimuleras.

Hur ser mensen ut?

Mensblodet varierar i färg och skiftar från färskt rött till brunaktigt under menstruationsperioden.

Hur länge varar menstruationen?

Menstruationsblödningar kan variera från 2-3 dagar till cirka 8 dagar och inträffar ungefär var 28:e dag efter puberteten.

Vad händer i kroppen när du dricker alkohol?

Lite alkohol kan ge dig upprymdhet och känslan av att vara ohämmad. Ju mer alkohol du konsumerar, desto mer förgiftad blir hjärnan och desto mindre kan kroppen fungera normalt. Symtom på ökat alkoholintag är bland annat talsvårigheter, svårigheter att gå, koordinationsproblem, blackouts, kräkningar, medvetslöshet och död.

Hur tar man bort könshår?

Könshår kan tas bort med vax, kemisk hårborttagningsmedel eller rakning. Alla metoder är inte lika hälsosamma för huden.